Skip to content

varm jul

november 24, 2009

Det må være rart å feire jul i Thailand, tenker jeg, når jeg går rundt på det store torget utenfor et enda større kjøpesenter her i Bangkok. De har pyntet så fint på dette torget, her er det juletre med stjerne i toppen, det er bjeller i gull, julekuler i rødt, fullvoksne legomenn er utplasert som vakter, det er glitter og stas, i slutten av november.

Og jeg syns det er rart.

For hvor er snøen? For meg er jul synonymt med snø. I hvert fall med kulde, med rim på ruten, med fyr i peisen, med varm gløgg og sprøe pepperkaker. Det kan vel ikke bli jul uten, tenker jeg, jeg ser meg om på torget, på de lettkledde turistene som småløper fra reinsdyret til juletreet til den store bjella til legomennene, de er lettkledde når de foreviger det de ser, julen i Bangkok. 

For det blir jul her og. Til tross for at den store majoriteten av befolkningen er buddister.

De bryr seg ikke om stallen i Betlehem, om engelen Gabriel eller om de tre vise menn, men det gjør jo ikke jeg heller, for så vidt, så der stiller vi likt, det er bare det at hjemme hører liksom alt det der til, det faller naturlig, her er det så unaturlig, det er underlig å se hvordan kristne tradisjoner har spredd seg også hit, de kristne tradisjonene i takt med globaliseringen og kommersialliseringen, for er det kanskje det det handler om, en tid for gaver, for økt omsetning, pluss i boka?

Ikke vet jeg. 

Jul blir det uansett, tenker jeg, når jeg går forbi torget utenfor kjøpesenteret, om det så er 35 grader og tordenvær blir det jul. Og kanskje er det fint, det og?

————————————————-

For me, christmas is all about snow, about snow, icy windows and a great fire in the fireplace. Now, I’m wondering how there can be christmas without these things, here in Bangkok, in 35 degrees and thunderstorms.

What’s christmas like here, i wonder, when i walk around outside the shopping mall Central World, looking at the christmas tree, the reindeer, the bells, it’s so nice, at the same time so strange. Strange that the traditions of christianity have come all the way here, together with the globalization and the commercialisation, maybe that’s what it’s all about?

I don’t know. Do you?

Reklamer
4 kommentarer leave one →
 1. Bjørn permalink
  november 24, 2009 7:39 pm

  Det blir nok rart og spesielt å feire jul i Thailand ja. Men sikkert en flott opplevelse også. Her blir det også rart at du er så langt borte. Nå må broren din og jeg stå for pyntingen her hjemme – det blir et spennende prosjekt, men pynt blir det nok. Til og med juletre tror jeg nok.

  • november 25, 2009 9:15 am

   Ja, hvis det blir for ille får vi innføre guiding over skype! Og juletre må du jo ha, hvor skal pakkene ligge ellers liksom?

 2. Kristin Renslo permalink
  november 25, 2009 8:48 pm

  Så fine bilder, gøy å se at andre land så helt forskjellig fra vårt også kan pynte til jul …og selvfølgelig kan de det.
  Ellers kan jeg trøste deg med at hvit førjulstid er det ikke, derimot regn i bøtter og spann og 8+.
  Men fortvil ikke advent kallenderen er på vei men jeg er redd den kommer etter den 1 des…..men uansett kallender blir det.

  Klem mams…..lys er klargjort på balkongen og lys- krans i vindu, 1 søndag i advent er under kontroll….

  • november 26, 2009 5:54 pm

   Her kan de pynte, det kan du være helt sikker på! Jeg må vel si meg enig i at 24 grader og sol er bedre enn 8 grader og regn, så så lenge dere ikke har snø, er jeg ikke misunnelig!

   Men kalenderen, den gleder jeg meg til, er ikke du best så vet ikke jeg! For øvrig har jeg oppdrevet et sted her i byen der de serverer gløgg og skandinaviske julegoder første søndag i advent, så jeg er også klar!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: