Skip to content

for likestilling mellom kål og kondomer

oktober 25, 2009

kolasj_cabbageand condoms

Det er en merkelig opplevelse, å ta av fra hovedveien i Sukhumvit, gå nedover sidegate nummer 12, der matselgerne nærmest står oppå hverandre, der man må presse seg sammen på det smale fortauet hver gang det kommer en bil.

Det er rart å plutselig komme fram til riktig port, rart å gå innenfor. 

For plutselig handler alt om kondomer. På venstre side står et standhaftig par oppstilt, han med en rustning av gummi, hun med bikinitopp og skjørt i samme materiale. På høyre side, noen meter lenger framme, venter julenissen, med et skjegg av gule kondomer og en drakt av røde. 

Det er ikke tilfeldig. 

Mye handler nemlig om sex i Thailand. Her bedrives det åpenlys sexturisme, her er det flere red light districts, flust av strippeklubber og bordeller og både mannlige og kvinnelige masører som tilbyr det lille ekstra.

Derfor var frykten stor da hiv-viruset gjorde sin entré i 1984. Man så for seg at det verste skulle skje, at viruset ville spre seg raskt og infisere fire millioner mennesker. Selv i et land med en befolkning på 65 millioner, er fire millioner i meste laget. 

Heldigvis gikk det ikke så ille. Både myndighetene og private organisasjoner gjorde det de kunne for å komme viruset i forkjøpet, det ble lansert omfattende informasjonskampanjer og bordellene satset på økt kondombruk.

Og det er her restauranten Cabbages and condoms kommer inn i bildet, en restaurant med et enkelt mål: At kondomer skal være like tilgjenglige på markedet som kål (derav navnet, for cabbage betyr nemlig kål).

Fortsatt er det en lang vei å gå. Informasjonskampanjene har ikke nådd frem til alle, og mange velger fortsatt å la bordellets kondomer ligge urørt. I februar i år viste myndighetenes tall at mer enn 516,000 voksne thailendere lever med aids, og prognosene fortalte at 12,000 ville bli smittet i løpet av 2009.

Til sammen har over 613,000 mistet livet. 

På Cabbages and condoms sitter denne historien i veggene.

Overskuddet fra driften går til veldedighetsorganisasjonen The Population and Community Development Association (PDA), og derfra kalaniseres pengene til ulike prosjekter.

Som restaurantgjest, kjennes det godt å vite at man gjør en god gjerning når man spiser. Dessuten får man en kondom til dessert, og hvem kan vel motstå det?

Reklamer
2 kommentarer leave one →
 1. kristin renslo permalink
  oktober 26, 2009 12:30 pm

  Bankok og Thailand er nok et reisemål for mange med nettopp sex for øye og jeg syntes det er tragisk at så mange unge tai jenter blir utnyttet på det groveste og gutter også for den saks skyld.
  Og vi vet jo at mange av turistene som kommer også er fra Norge.

  Flott med restauranten Cabbages and condoms men alikevel hva med holdningene hos norske menn som reiser til Thailand for dette ene for øye ????? Jeg må si det provoserer meg.

  Bra og interessant innlegg Anniken.

  Mamma

  • oktober 27, 2009 3:16 pm

   Ja, det er ikke godt å si hvor man skulle ha begynt for å få bukt med dette. For mange thaijenter ender jo det hele lykkelig, men for veldigveldig mange andre går det andre veien. En trist sak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: